Maltańczyk

Jak sama nazwa mówi, Maltańczyki pochodzą z Malty, czyli wyspiarskiego państwa-miasta położonego w Europie Południowej, a dokładniej – na Morzu Śródziemnym, 81 km na południe od Włoch.

Są naprawdę czarujące – zarówno pod względem wyglądu, jak i usposobienia. Już na pierwszy rzut oka mogą wydawać się eleganckie i zrównoważone.

Maleńkie pyszczki, na których osadzone są duże ciemne oczy i słodkie czarne noski sprawiają, że Maltańczyki wyglądają na psich arystokratów.

Choć niepozorne, w rzeczywistości są bardzo czujne, nieustraszone i uparte. Lubią “stawiać na swoim”. Mimo to, nawet będąc już starszymi czworonogami, Maltańczyki chętnie nawiązują nowe znajomości.

Swoją rodzinę zawsze będą stawiać w centrum uwagi i będą oczekiwać od niej tego samego.

Informacje o rasie Maltańczyk

UmaszczenieWzorzec FCI dopuszcza jedynie czysto białe, aczkolwiek na uszach kolor może wpadać w odcień kości słoniowej.
Wysokość w kłębieSamice: 20-23 cm Samce: 21-25 cm
Masa ciała3-4 kg (bez względu na płeć)
Długość życia12-15 lat
UżytkowośćPies ozdobny i do towarzystwa
KlasyfikacjaGrupa IX (psy ozdobne i do towarzystwa) Sekcja 1 (biszony i rasy pokrewne) Nr wzorca: 65

Zdrowie

Maltańczyki mają skłonności do chorób uszu i zębów oraz alergii pokarmowych. W rzadkich przypadkach u psów tej rasy zdarza się wypadanie rzepek. Występują u nich również syndrom WSDS (tzw. zespół drżenia białych psów), wady serca, problemy z wątrobą, problemy ze spojówkami oraz zapalenie mózgu.

Ze względu na brak podszerstka są wrażliwe zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, z czego to te drugie są dla nich bardziej uciążliwe. Na spacery w chłodne dni Maltańczyki powinny być ubierane w odpowiednie ubrania ochronne, z kolei w gorące dni należy ograniczyć im czas przebywania na zewnątrz.

Tzw. “miniaturki” są bardziej narażone na problemy natury zdrowotnej.

W ogólnym rachunku Maltańczyki uważane są jednak za stosunkowo zdrowe.

Pielęgnacja

Buja sierść Maltańczyków powinna być czesana codziennie, aby na bieżąco pozbywać się kołtunów i zabrudzeń; w przeciwnym wypadku stanie się splątana i matowa. Ważne są również regularne, lecz niezbyt częste kąpiele, do których powinno się używać specjalnych szamponów hipoalergicznych przeznaczonych dla białych psów.

Pazury trzeba przycinać regularnie, aby nie sprawiały Maltańczykowi dyskomfortu.

Zaleca się cotygodniowe sprawdzanie i czyszczenie uszu w postaci usuwania nadmiaru włosów, woskowiny oraz innych zabrudzeń.

Jako że Maltańczyki mają skłonności do chorób zębów, a także szybkiego nagromadzania się kamienia nazębnego, ich zęby powinny być często szczotkowane przy użyciu pasty przeznaczonej dla psów.

Często zdarza im się nadmierne łzawienie, w efekcie czego powstają zacieki przy oczach; warto skonsultować to z weterynarzem w celu ustalenia, jaka jest tego przyczyna.

Ćwiczenia

Mimo że są bardzo energiczne, do zachowania zdrowie fizycznego i psychicznego wystarczą im okazjonalne ćwiczenia. Na co dzień spacery i zabawa w domu powinny utrzymać Maltańczyka we właściwej formie.

Nie oznacza to jednak, że nie lubią sportu; przedstawiciele tej rasy potrafią świetnie się spisywać np. w obedience (ang. posłuszeństwo) oraz agility (ang. zwinność).

Trening

Jako że są bardzo inteligentne, potrafią nauczyć się naprawdę dużo, jeśli tylko tego chcą. Bywają zbyt uparte, więc istotna jest konsekwencja w szkoleniu. Od czasu do czasu można je nagradzać za dobre postępowanie, jeśli radzą sobie naprawdę w porządku.

Odżywianie

Maltańczykom należy podawać wysokiej jakości pokarm w postaci komercyjnej karmy dla psów lub posiłków przygotowywanych w domu. Dieta, oczywiście, powinna być dostosowana do etapu życia psa.

Lepiej ograniczyć podawaniem im smaczków, jako że mają skłonność do nadwagi.

Kategorycznie zabrania się podawania im resztek ze stołu, jako że układ pokarmowy Maltańczyków jest bardzo wrażliwy.

U psów tej rasy często występują alergie pokarmowe, więc warto przebadać je pod tym kątem u weterynarza.

Jeśli lekarz na to zezwoli, można spróbować podawać im ryby (np. łosoś), chude mięso (np. wołowina), niektóre produkty mleczne (np. jogurt naturalny), ugotowany ryż, ugotowany makaron, niektóre owoce (np. jabłka, truskawki, banany, maliny, melony, brzoskwinie, gruszki, jagody) oraz niektóre warzywa (np. brokuły, marchew, fasolkę szparagową, szpinak, dynię, groszek, pasternak, gotowane ziemniaki zwykłe i słodkie, seler).

Należy pamiętać o tym, aby zapewnić psu stały dostęp do czystej, regularnie wymienianej wody.

Historia

Ten maleńki piesek z Malty znany był ludzkości już od czasów antycznych, ciesząc się ich uwagą i miłością.

Z Malty, często okupowanej przez budujących imperia żeglarzy, prawdopodobnie zostały sprowadzone przez Fenicjan, którzy królowali na Morzu Śródziemnym jeszcze nim powstała Grecja.

W IV i V wieku p.n.e. Grecy byli do tego stopnia zafascynowani Maltańczykami, że aż umieszczali ich podobizny na ceramice, z kolei w Cesarstwie Rzymskim były one w pewnym sensie symbolem statusu wysoko urodzonych kobiet. Ich urokowi uległ nawet cesarz Klaudiusz.

W rzymskich mitach, bajkach i wierszach Maltańczyki stanowiły symbol lojalności, a w Dziejach Apostolskich istnieje opowieść o tym, jak święty Paweł cudownie uzdrowił Publiusza (rzymskiego namiestnika wyspy), za co ten, w akcie wdzięczności, podarował mu Maltańczyka.

Gdy Cesarstwo Rzymskie upadło, Maltańczyki zostały uchronione przed wyginięciem przez Chińczyków, którzy dzięki przemyślanym krzyżówkom jeszcze bardziej uszlachetnili wygląd tej rasy. Wówczas zaczęły być eksportowane z powrotem do Europy.

Rzekomo w Polsce pojawiły się około roku 1320, aczkolwiek rozwój hodowli nastąpił dopiero podczas dwudziestolecia międzywojennego, przy czym w 1900 roku Maltańczyk po raz pierwszy pojawił się na polskiej wystawie psów.

Ciekawostki i fakty

  • Grecy wznosili grobowce dla swoich Maltańczyków.
  • Arystoteles uważał Maltańczyki za idealnie proporcjonalne, mimo drobnej postury.
  • Maltańczyk, który jako pierwszy został zaprezentowany podczas polskiej wystawy psów, miał na imię Sułtan.
  • Jest wysoce prawdopodobne, że Maltańczyki były niegdyś czczone przez Egipcjan.
  • Szczeniak Maltańczyka z hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce (ZKwP) kosztuje mniej więcej od 3 500 do 8 000 zł, aczkolwiek zdarzają się również tańsze oraz droższe maluszki. Cena konkretnego pieska zależna jest od wielu czynników, m.in. od płci, renomy hodowli czy osiągnięć rodziców.
Zobacz również:

Dodaj komentarz